header banner
Default

De imam die het Sinterklaasfeest voor moslims wil bederven - Joop - BNNVARA


Table of Contents

Reacties (44)

VIDEO: SINTERKLAAS, RACISME EN ISLAM | PODCAST #40
Minuut voor Allah

Sorteren op:

Helen2

Helen226 nov. 2018 - 15:45

Het geloof in godssprookjes heeft al sinds het begin van de mensheid geleid tot ellende. Vooral ook omdat elke sprookjesgelover ervan overtuigd is dat zijn sprookje de waarheid en de enige waarheid is. Dat alleen al heeft al miljoenen mensenlevens gekost. Zolang die sprookjes er zullen zijn, zolang zal er nooit vrede zijn. De ideale wereld is een wereld zonder godssprookjes en waarin we het culturele sinterklaasfeest gewoon kunnen vieren zoals wij dat altijd hebben gedaan, zonder al die bemoeienis van mensen uit den vreemde en met andere godssprookjes.

Appi Mohamud

Appi Mohamud24 nov. 2018 - 14:25

Los van alles wat hier word beweerd over de Imam, het aller eerste wat een moslim weg houd bij sinterklaas is dat discriminatoire element wat in het verhaal ook zit. Sinterklaas feest heeft op dit moment te veel haken en splinters voor een moslim om zich aan te branden, daarom zie je ook een moslims eerder kerst vieren fan Sinterklaas.

1 Reactie

Bert Jansen2

Bert Jansen224 nov. 2018 - 18:28

Maar een verhaal over een 59 jarige de trouwt met een 9 jarige, dat vinden we prima, het is goed, maar beeld svp geen slavernij uit, want dat is slecht. Ergens valt dat op geen enkele manier met elkaar te rijmen. Als je niet hypocriet bent dan neem je van beide schandalige zaken stevig afstand.

0Rapporteren

johannn2

johannn224 nov. 2018 - 13:48

Han, Jij stelt: " Een God die daar een drama van maakt is niet alwetend, barmhartig of goedertieren. Die is kleinzielig. Die is een mierenneuker. Die is een pretbederver." Zo’n God is derhalve net zo min algoed of volmaakt. En dan bestaat hij niet want – daar zijn de christenen, de moslims en de joden het ook over eens – die volmaaktheid is een essentiële eigenschap voor een eeuwig wezen, dat hemel en aarde geschapen heeft. Verrassing: "Want de Here uw God is een naijverig God, die de zonden der vaderen bezoekt aan de kinderen tot in het vierde geslacht van hen die hem liefhebben en zijn geboden onderhouden" Aldus onze 'eigen' bijbel, Han. Gaat over een jaloerse, wraakzuchtige god. Dat is hem ten voeten uit. Voor veel mensen bestaat hij. Voor jou en mij niet meer. Maar dat betekent niet, dat wij die multi-interpretabele heilige boeken even hun Enig Ware interpretatie kunnen gaan geven. Zoals jij met je; "Om er iets bruikbaars uit te halen, om te weten wat God wil, is het belangrijk om Zijn natuur in aanmerking te nemen bij de interpretatie van Zijn Woorden. Welnu, een genadige, barmhartige God kan alleen maar aardigheid hebben in het Sinterklaasfeest. Abou Hafs ziet het verkeerd. Wie zegt: ‘God is groot’, mag hem geen kleinzieligheid toedichten." Hoezo "genadig enbarmhartig"? .

1 Reactie

johannn2

johannn224 nov. 2018 - 14:32

Maimonides 'verbood' het toeschrijven van menselijke eigenschappen aan god. Misschien is dat wel de meest verlichte opvatting. Je kunt Hem dan immers niet meer zo makkelijk voor je karretje spannen. .

0Rapporteren

Grietje Genot

Grietje Genot24 nov. 2018 - 12:00

God is een gepasseerd station, iets van vorige generaties en van levensvormen die dra het loodje zullen leggen. Dus daar ik verder geen woorden aan vuil maken. Maar wie de cultus van Sinterklaas en zijn blackface Piet omarmt - omdat 't cultuur is ('t soort cultuur dat altijd weerzinwekkend en abject schijnt te moeten zijn: smoezelig en smerig. Ik denk bij dit soort 'cultuur' altijd aan oude wijze, bebaarde, rancuneuze mannen in berenvellen, tunica's of toga's die rond een kampvuur gezeten of aan een ruw eikenhouten tafel, bulderend van de lach gruwelijke kwellingen bedenken voor kinderen en vrouwen) - kan met goed fatsoen geen bezwaar meer aantekenen tegen culturele dingetjes zoals kindoffers, homo's-van-t-dak-werpen, gedwongen huwelijken, genitale verminkingen, zoals het afsnijden van schaamlippen en/of clitoris. etc. enz. Wie zijn cultuur heilig verklaart - en enigszins consequent wil zijn - is de lul en de sigaar.

JasDon

JasDon24 nov. 2018 - 11:35

Ik vind het overigens mooi dat Sinterklaas en religie op deze manier naast elkaar worden gezet. Het vermeende probleem met de viering van Sinterklaas heeft een minuscule impact vergeleken met de negatieve invloeden van religie. Toch staan er op zondag geen mensen met bordjes voor de kerk om op te komen voor bv homoseksuelen.

Vladimir Kornilov

Vladimir Kornilov24 nov. 2018 - 10:41

Ik heb God nooit gekend. Dus daar ga ik me ook niet mee bemoeien. Maar voor 't overige heeft die vent, die imam, gelijk, zij het om de verkeerde redenen. Die kinderkwelling en -marteling die je op achtjarige leeftijd - veel te vroeg - leert dat 'r samenzweringen zijn van volwassenen vol met klinkklare leugens, bedrog en bangmakerij, waardoor je pardoes in een depressie belandt en nimmer meer een ziel vertrouwd, die je misselijk maken en wanhopig en misantroop, waardoor je voortdurend walgend en angstig en nerveus over je schouder kijkt en ineenkrimpt bij een klop op de deur... dat gedoe, dat die gruwelijke pesterij, die stompzinnige verkleedpartij, die valse, gemene maskerade, die moet stoppen. Volgende generaties zullen fronsen als ze horen van die primitieve praktijken van deze wrede, achterlijke lui.

6 Reacties

Vladimir Kornilov

Pjotr4

Pjotr424 nov. 2018 - 12:06

Een voordeel: Tienduizenden kinderen dachten vroeger nadat was verteld dat Sinterklaas niet bestaat: 'Dan zulllen ze over een paar jaar vertellen dat God niet bestaat'. Het heeft velen (versneld) van het geloof gebracht.

0Rapporteren

Vladimir Kornilov

Vladimir Kornilov24 nov. 2018 - 14:06

Op zichzelf is het juist, dat wie een heidens gebruik kerstent, daar als christen, meestal later de wrange vruchten van plukt.

0Rapporteren

DanielleDefoe

DanielleDefoe25 nov. 2018 - 10:47

BraveHendrik 24 november 2018 at 15:06 voor elk oeroud gebruik onderdeel maken van een religie geldt uiteraard hetzelfde. Anders waren we allang af geweest van de besnijdenis.

0Rapporteren

Minoes&tuin

Minoes&tuin25 nov. 2018 - 18:28

Hier is iemand zijn 'trauma' nog lang niet te boven begrijp ik! Een goede voorbereiding op het leven zou ik zeggen. Ik vond het alleen maar heel jammer, maar had het al wel gedacht. Maar het feest ging gewoon door en bleef een feest. Zeer goede herinneringen aan ook aan alle jaren daarna. Veel gelachen, veel gedicht. Moet je ook eens proberen.

0Rapporteren

Gerygrr

Gerygrr26 nov. 2018 - 15:41

Jammer, dat u dat zo voelde Brave Hendrik! Mijn jeugdherinneringen bestonden uit pesterijen van (oud) gereformeerde kinderen, die van huis uit niet mochten geloven in Sinterklaas. Zij vonden het leuk, mij te pesten en na mij wegens het ongelovig zijn naar de hel te sturen, ook nog eens het geloof in de Sint te ontnemen..... De enige, die mij gelukgevoelens bezorgde en het gevoel toch door iemand van zekere statuur te worden gezien. Later kwam ik erachter, dat ook Jehova’s getuigen niet in de Sint mogen geloven. Moslims zijn wat het niet willen of mogen geloven in mijn beleving als schholjuf aanmerkelijk milder. Zij vinden het leuk aan de traditie mee te doen, hun kinderen krijgen immers ook snoep en cadeautjes..... Kinderen van Jehova’s werden thuis gehouden.

0Rapporteren

michellekepen

michellekepen24 nov. 2018 - 10:13

"De islam is volgens hem namelijk niet alleen een geloof maar een complete levenswijze die het totale bestaan bestrijkt." Zo'n zin impliceert (min of meer) dat wat Hafs vindt, kennelijk een uitzondering is. Wat het niet is. Mijn advies aan dhr vd Horst: leg deze kwestie eens voor in de islamitische wereld. In de landen waar er sprake is van een islamitische meerderheid. Leg de vraag voor aan het volk en aan de religieuze leiders en voormannen. Een steekproef. Eén waarschuwing vooraf: in sommige landen zal alleen al het heel stellig en uitgesproken voorleggen van deze vraag consequenties kunnen hebben. Of de vraag in zijn geheel niet begrepen worden, zo vanzelfsprekend acht men het antwoord.

Rechtse Bal

Rechtse Bal24 nov. 2018 - 10:11

vul in andere religies en andere heiligen en je hebt de poppen goed aan het dansen. Laat mekaar met rust en grijp niet elke kans aan om ''vrijheid'' te vernietigen door levenswijzen op te dringen.

tevens u aannemer

tevens u aannemer24 nov. 2018 - 9:22

Dat opgeheven vingertje, waar hebben we dat vaker gezien? Ik noem dat het vingertje van de onverdraagzaamheid. Heel erg eng!

1 Reactie

johannn2

johannn224 nov. 2018 - 16:08

Tevens, Wiens vingertje bedoel je ? Die van die imam of die van Han ? .

0Rapporteren

Auslander

Auslander24 nov. 2018 - 9:01

“Overigens wil de imam Sinterklaas niet verbieden.” Natuurlijk niet. Dat is een feest vooral voor de liefhebbers van witte racistische issues en van wegkijkers van racisme waartegen als minderheid niet veel kun je doen maar je dient je kinderen ertegen te beschermen. En zo gat het verder. Ik verwacht dat veel imams maar ook veel moslim intelligentsia zich gaan keren tegen sinterklaasfeest in zijn geheel. Ik weet niet wie de moslims gaat volgen, maar er zullen zeker nog meer afhakken, ook onder de autochtonen. Dat is het lot van alle tradities die niet (meer) iedereen van een samenleving aanspreken of bij hen weerstand roepen. Geen volk die zich graag afzijdig houdt als er een andere volk niet menswaardig behandeld wordt. De god van islam mag aan van alles uitgemaakt worden, maar hij heeft wel een kader geschapen voor zijn volgelingen waarbinnen ze volledige vrijheid hebben om eigen keuzes te maken waarvoor ze beoordeeld kunnen worden, Een van de baseskaders is dat geen moslim mag een ander, een wezen die god geschapen heeft (moslim noch kafir, dier noch mens) te beoordelen, mits dat oordeel over de keuzes van dat wezen gaat. Hvd Horst raadt moslims aan een traditie die door god gelijk geschapen en gelijkgestelde mensen aan superieur en inferieur onderverdeelt mede in stand houden. De moslims dienen natuurlijk ervan afstand te nemen mits deze gezuiverd is van fantasieën die de keuzes van de god ondermijnen. Een moslim die inzake inferieur beoordelen van door god naar zijn eigen beeld geschapen wezen, de mens, afzijdig blijft is in feite geen moslim.

2 Reacties

johannn2

johannn224 nov. 2018 - 16:19

Het Sinterklaas feest is al eerder, in de 19-de eeuw, op sterven na dood. Mensen als Schenkman hebben het toen nieuw leven ingeblazen. Als de Piet = zwart fanaten maar lang genoeg doorgaan, dan kon het weleens een heel impopulair feest worden. Geen grote intochten meer, geen schoolfeesten meer, alleen nog een feest voor in het eigen gezin. En dan gaat het hard bergafwaarts. Tradities bestaan alleen voort als ze zich aanpassen. Aanpassen aan voortschrijdend inzicht. En dat voortschrijdende inzicht laat steeds meer van de racistische trekken van het feest in de huidige gedaante zien. Zelfs Han geeft dat nu toe. .

0Rapporteren

johannn2

johannn224 nov. 2018 - 18:43

En: er wordt al steeds meer Kerst in pláats van Sint gevierd. Sint en Piet straks bij het precariaat. .

0Rapporteren

TonW2

TonW224 nov. 2018 - 7:25

Beste Han, je gebruikt teksten en gebeurtenissen uit de monotheistische godsdiensten om je gelijk te bewijzen. Daarmee zeg je in feite dat de monotheistische godsdiensten de waarheid in pacht hebben maar daarbij een stukje interpretatie een rol speelt. Deze manier van "met eigen wapens" bestrijden heeft wel het gevaar in zich dat je de deur openzet voor andere interpretaties van hetzelfde of jou (en velen anderen wellicht) onwelgevallige uitkomsten van andere situaties en de bijbehorende interpretaties vanuit "heilige" teksten Dat mag je doen maar ik persoonlijk toon liever aan dat alle religie onzin is en daarom vind ik je betoog contraproductief. Mijn advies: Stop met erkennen van welke religie dan ook en bestrijdt de religies op zich.

3 Reacties

johannn2

johannn224 nov. 2018 - 16:21

TonW, Als ik je goed begrijp, dan wil je een heilige oorlog tegen de religies beginnen. Uit naam van welk Enige Ware Geloof wil jij dat doen ? .

0Rapporteren

Bert Jansen2

Bert Jansen224 nov. 2018 - 18:39

[Uit naam van welk Enige Ware Geloof wil jij dat doen ?] Misschien niet zozeer uit een geloof maar door de simpele waarneming dat religie meer kwaad doet dan goed, het is net als bezopen achter het stuur zitten iets dat we beter kunnen bestrijden. Het probleem is alleen dat wanneer 80 van de mensheid bezopen achter het stuur zit de bestrijding ervan nooit van de grond komt.

0Rapporteren

johannn2

johannn224 nov. 2018 - 23:54

Bert, Het is niet religie, het zijn mensen die kwaad doen. Zoals hier al eerder opgemerkt: met religie kun je alle kanten op. Als antwoord op mijn vraag verwachtte ik iets dat onder te brengen is bij: Het heil van het consumentisme Het heil van de vrije markt Het geloof in de vooruitgang Het geloof dat alle maatschappelijke en identiteitsproblemen zijn op te lossen met wetenschap en techniek .

0Rapporteren

Roel2

Roel224 nov. 2018 - 6:52

'Een God die daar een drama van maakt is niet alwetend, barmhartig of goedertieren. Die is kleinzielig. Die is een mierenneuker. Die is een pretbederver.' Ah, je bedoelt een god die kinderen, hoewel uitdrukkelijk verboden geen snoepje uit de snoepjespot te pakken, onherroepelijk zijn huis uitgooit als ze in een onbewaakt moment dat toch hebben gedaan ? Just saying....

Eric Minnens

Eric Minnens24 nov. 2018 - 4:03

Met het relativerende karakter van dit stukje ben ik het eens. Maar het is wel een voorbeeld van naar een conclusie toe redeneren. Abu Hafs heeft een volstrekt logisch en sluitend verhaal. Zo ook Han van der Horst. Het is dus allemaal net zo lang als het breed is. "Wie zegt: 'God is groot', mag hem geen kleinzieligheid toedichten." Maar zowel de Bijbel als de Koran staan vol met goddelijke kleinzieligheid. God voelt zich immers vaak bijzonder snel op zijn teentjes getrapt. Wordt toornig en dreigt met hel en verdoemenis. Ook Jezus is daar niet vrij van. Maar feesten op zijn Surinaams wil ik ook wel hoor. Zolang God maar niet ter sprake komt.

Hemk

Hemk24 nov. 2018 - 1:30

Die shirk heb je nu in ieder geval wel te pakken na dit stuk.

Dubbelgedopte snijboon

Dubbelgedopte snijboon23 nov. 2018 - 22:54

Dan zie je toch dat zo een katholieke opvoeding die Han heeft genoten, zorgt voor een pragmatische kijk op dit soort religieuze kwesties. Voor mij is dit absurdisme van de bovenste plank, een imaginair opperwezen dat de concurrentie vreest van een fictief personage.

1 Reactie

PetervdB2

PetervdB224 nov. 2018 - 9:57

"een imaginair opperwezen dat de concurrentie vreest van een fictief personage." Dat is toch de essentie van religie?

0Rapporteren

JasDon

JasDon23 nov. 2018 - 22:44

"Het is in de wereld gebracht om glashelder te maken dat God van kinderoffers niet gediend is." Dit vind ik wel een erg romantische interpretatie. God moordt er namelijk redelijk vrij op los in verschillende delen van het OT. Zo biedt Lot zijn dochters aan opdat twee engelen niet verkracht worden??? en wordt de vrouw van Lot door God vernietigd omdat ze niet goed luisterde. Gelukkig is deze wrede God niet van kinderoffers gediend, want poe hé dan had die God pas echt een pleefiguur geslagen in onze maatschappij. "Nu biedt vrijwel elke tekst een rivierbedding aan betekenissen." Sommigen zijn weer best duidelijk, zoals de regels voor het houden van slaven. Ik snap best dat het doel van de tekst is parallellen te trekken tussen de geloven, maar als niet gelovige wordt ik wel een beetje moe van het vergoelijken van de naar huidige maatstaven idioterie in deze boeken. Het is dat gelovigen aan de hand worden genomen door de hoeders van de kerk bij het selectief lezen en interpreteren van de Bijbel. Ik kan dan ook iedereen aanraden om zelfstandig de Bijbel te lezen. Je wordt er namelijk niet bepaald geloviger van.

Jonas Mankes

Jonas Mankes23 nov. 2018 - 22:27

Ik heb met StMaarten, wat zo vlak vooraf gaat aan de Sint-intocht, bij mij aan de deur in een woonwijk, maar ook stad, die beslist niet dermate bevolkt wordt door mensen met een islamitische identiteit altijd opvallend veel kinderen uit dit bevolkingsdeel met een of meerdere ouders aan de deur die voorafgaand aan de verhoopte zoete lekkernijen in perfect Nederlands een bij dit traditionele gebruik passend liedje zingen. Ik heb dan altijd pepernoten met schuimpjes in ruime mate in de aanbieding wat precies als ze duidelijk laten merken is wat ze het meest waarderen.

1 Reactie

Jordaan2

Jordaan224 nov. 2018 - 10:15

Daar moest ik ook aan denken. Inderdaad bij ons ook veel blije moslimkinderen aan de deur met Sint Maarten. Prima. Hun ouders waren dus gelukkig geen aanhangers van genoemde Abou Hafs die het leven alleen maar ingewikkelder lijkt te willen maken. Mijn enige probleem was dat die zondag die prachtige race van Max Verstappen in Brazilië was. Miste door de zoveelste gang naar de voordeur zelfs de botsing waardoor hij de eerste plaats verspeelde. Maar dit terzijde.

0Rapporteren

Bert Jansen2

Bert Jansen223 nov. 2018 - 21:15

Tja kerst komt er weer aan. Mijn vrouw een Indonesische moslima zal ongetwijfeld weer de wind van voren krijgen van haar geloofsgenoten als ze weer zoals altijd mensen een goed kerstfeest wenst. Religies zijn achterlijk! (sorry schat)

3 Reacties

Jay K

Jay K24 nov. 2018 - 5:13

Wel grappig, in 3 zinnen spreek je jezelf tegen. Eerst geef je aan dat een Moslima duidelijk wel in staat is zich in te leven in anderen en als laatste noem je religies toch achterlijk. Terwijl religies niet achterlijk zijn, maar veel mensen zijn dat. Mooi voorbeeld, De Islam is heel duidelijk over het doden van andere mensen. Dat mag niet. Is dat achterlijk? Of zijn dan de mensen die anderen doden uit naam van de Islam achterlijk. Dat zelfde geldt voor het Christendom. Hoeveel oorlogen zijn er wel niet uitgevochten uit naam van God terwijl je toch echt anderen niet mag dood maken van zo'n religie. Dan kun je daar religie toch niet de schuld van geven?

0Rapporteren

JasDon

JasDon24 nov. 2018 - 11:58

Jay K, religie is evident achterlijk. Ongeveer alle heilige boekjes staan vol met idiote uitspraken. Gelukkig nemen niet alle gelovigen dat al te serieus, maar nog steeds geloven ze wel in diezelfde God aan wie deze achterlijke uitspraken toegedicht worden. De voorbeelden in de reacties zijn best duidelijk. Gelovigen worden daar alleen niet elke dag aan blootgesteld.

0Rapporteren

Bert Jansen2

Bert Jansen224 nov. 2018 - 18:33

[Wel grappig, in 3 zinnen spreek je jezelf tegen. Eerst geef je aan dat een Moslima duidelijk wel in staat is zich in te leven in anderen en als laatste noem je religies toch achterlijk.] Ik zie werkelijk niet in wat daar strijdig aan is. Nagenoeg alle mensen kunnen zich inleven in anderen, alleen psychopaten lukt dat niet door hun ziekte. Dat heeft niets met religie te maken. Wat wel met religie te maken heeft is dat mensen andere mensen menen te moeten veroordelen omdat ze van geloofsgenoten niet accepteren dat ze aardig zijn richting andere geloven. Dat is bij uitstek het kenmerk van alle religies. Als je niet overtuigd bent van de superioriteit van je eigen religie, dan kun je immers niet volhouden dat je echt gelooft, immers een ander verhaal kan net zo goed zijn...

0Rapporteren

Bert de Vries

Bert de Vries23 nov. 2018 - 20:52

Nergens om, maar dit soort dwaasheden zijn toch geen greintje aandacht waard?

1 Reactie

koffieleut2

Nico de Mus

Nico de Mus23 nov. 2018 - 20:39

!!Abou Hafs heeft daarnaast een praktische reden om zich te verzetten tegen het Sinterklaasfeest. Het is gebaseerd op leugen en bedrog!! Zoals de bijbel,de koran en nog wel een paar,

Meta  Foor

Meta Foor23 nov. 2018 - 20:06

- nou, dan weten we wie er in november 2019 aan de beurt is ... en ik begin langzaam te wennen dat dat soort verkleedpartijen eigenlijk niet meer bij deze tijd horen...

ton14024

ton1402423 nov. 2018 - 20:02

´´Wie zijn de mensen om de werkelijke betekenis achter Gods woord te kunnen achterhalen?´´ Niet zij die het laten wegebben. Probeer hen waaraan het is verkondigd.

Thuiszitter

Thuiszitter23 nov. 2018 - 19:26

Het ene sprookje boven het andere sprookje stellen .

1 Reactie

Bert Jansen2

Bert Jansen223 nov. 2018 - 21:13

https://www.youtube.com/watch?v=rvmjt-xqHwI Zo gaat dat nu eenmaal altijd bij religies, als jouw eigen sprookje niet beter is dan de anderen, hoe kun je dan beweren dat je gelooft?

0Rapporteren

Sources


Article information

Author: Leonard Davila

Last Updated: 1704233281

Views: 681

Rating: 3.8 / 5 (31 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Leonard Davila

Birthday: 1955-05-16

Address: 99938 Huff Pine, South Carla, RI 46273

Phone: +4541928527781556

Job: Art Director

Hobby: Gardening, Swimming, Hiking, Singing, Astronomy, Coffee Roasting, Yoga

Introduction: My name is Leonard Davila, I am a unguarded, proficient, risk-taking, enterprising, skilled, Open, venturesome person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.